De Theorist - No shit, Sharelog!

 

Rusland zet de VS schaakmat in Syrië

Het machtigste leger ter wereld dat in drie jaar tijd niet een ragtag band van middeleeuwse koppensnellers heeft kunnen verslaan staat voor schut of heeft al die tijd gelogen. De VS wilde ISIS niet verslaan, de VS wilde alleen Assad wippen, want die zit in de weg voor een soennitische oliepijpleiding. ISIS rijdt in Amerikaanse Humvee’s en schiet met Amerikaans wapentuig, of buitgemaakt op het Iraakse leger, of aangereikt gekregen van door de VS ‘gesponsorde ‘gematigde’ rebellen, of geleverd door en via Turkije bondgenoot van de VS. Nu Rusland serieus werk maakt van de verdediging van Assad, omdat die nu toch echt het onderspit dreigde te delven, heeft de VS nog maar twee opties. Óf doorgaan, via ISIS en de andere jihadisten die ze al die tijd gesteund hebben, tegen Assad maar dan loopt dat op een oorlog uit met de Russen, of toegeven dat ze het voor gezien houden met hun strijd ‘tegen’ IS. Het is dat laatste geworden. Nu moeten ze alleen nog een uitweg zoeken.

VS laten strijd in Syrië tegen jihadisten aan Rusland over

De vijanden van de Syrische president Bashar al-Assad wisten niet wat hen vorige week overkwam: zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry nu werkelijk dat wat hem betreft Assad nog even mag blijven zitten?

De Amerikaanse regering beseft meer dan ooit dat er in Syrië meer valt te verliezen dan te winnen. De CIA en het Pentagon hebben in het afgelopen jaar honderden miljoenen euro’s uitgegeven aan het opleiden van Syrische strijders. Het resultaat was ronduit schokkend: amper honderd Syriërs schopten het tot Amerikaanse huurling, en de meeste ‘afgestudeerden’ liepen al tijdens hun eerste missie in Syrië in de val van Al-Qaida en werden ontvoerd, of ze liepen vrijwillig over. Jihadisten poseerden deze week met de buitgemaakte wapens.

Uit het voorval blijkt dat de VS geen greep meer hebben op de situatie in Syrië. Amerika heeft geen vrienden meer in het land, zelfs niet tegen betaling. De enige groeperingen van militaire betekenis hebben een jihadistische signatuur, maar die nemen geen opdrachten aan van Washington.

Amerika hijst daarom nu het noodzeil: pogingen om het Assad-regime te verzwakken worden voorlopig gestaakt, en de strijd tegen de jihadisten in Syrië laat Washington nu grotendeels aan Moskou over.

Rusland legt de koerswijziging uit als een Amerikaanse steunbetuiging aan het ‘wijze’ beleid van Moskou. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zei deze week: “Ik denk dat de Amerikanen momenteel veel ontvankelijker tegenover onze politiek staan.”

De uitspraak van Lavrov is misschien het beste te omschrijven als een judaskus. Moskou probeert met de publieke omhelzing een wig te drijven tussen Washington en diens bondgenoten in het Midden-Oosten. Hun prioriteit, vooral die van de Golfstaten, is namelijk de omverwerping van Assad.

Turkije en Saudi-Arabië voelen zich eveneens verraden en dreigen met eigenhandig optreden in Syrië.

Bron: fubar.mobi

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information