De Theorist - No shit, Sharelog!

 

Rusland zegt meegezogen te worden in militaire confrontatie

De nieuwe Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, heeft vrijdag met zijn opmerkingen in Brussel voor verbijstering gezorgd in Moskou.

De eindconclusie van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken is dan ook dat Rusland of het wil of niet, wordt meegezogen in een militaire confrontatie.

Terwijl de mainstream media wanhopig vast blijven houden aan het verhaal dat de Amerikaanse president Trump in bed ligt met zijn Russische evenknie Poetin, wijst de dagelijkse praktijk iedere keer het tegenovergestelde uit.

Alhoewel Poetin en Trump elkaar nog nooit hebben ontmoet, verslechtert de verhouding tussen beide landen met de dag en gaat de demonisering van Rusland in volle vaart verder.

Voordat de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, werd benoemd, gingen alweer de verhalen rond dat ook hij goede maatjes zou zijn met Poetin, vanwege zijn achtergrond uit de tijd dat hij nog baas was bij Exxon Mobil. Ook hier wijst de praktijk uit dat Tillerson allesbehalve op de hand van Rusland is en dat ook hij Rusland keihard veroordeelt voor haar “agressie” in Oekraïne en dat hij wil dat de sancties tegen het land van kracht blijven totdat de Krim weer in handen van Oekraïne is.

Tillerson voerde afgelopen vrijdag besprekingen met zijn Europese collega’s en hij herhaalde nog maar eens dat het absoluut noodzakelijk is dat landen nu opschieten met hun bijdrage aan de NAVO en dat Amerika niet eeuwig de rekening zal blijven betalen.


xxx

De Duitse bondkanselier Merkel had tijdens haar bezoek onlangs aan Amerika persoonlijk een rekening gekregen van Trump voor een bedrag van 375 miljard dollar aan achterstallige betalingen voor de NAVO.

Tillerson bleef er vrijdag in Brussel dan ook op hameren dat alle landen voor 2024 minimaal twee procent van hun BBP moeten bijdragen aan de kosten voor de NAVO. Maar, wat vooral Duitsland boos maakte, was dat Amerika graag de vinger aan de pols wil houden voor wat die vooruitgang betreft en dat er jaarlijks bepaalde doelen worden behaald.

Het ziet er dan ook niet naar uit dat Duitsland zal willen voldoen aan de voorwaarden zoals die door Tillerson en Trump op tafel zijn gelegd en de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, zei dan ook dat hij het veel belangrijker vond om het geld goed te besteden in plaats van de uitgaven te verhogen. En ook hij kwam weer terug op het punt dat humanitaire missies en dergelijke ook meetellen als uitgaven.

Jens Stoltenberg, de baas van de NAVO, had er natuurlijk alle belang bij om het Amerikaanse standpunt te verdedigen, hetgeen hij dan ook prompt deed door te zeggen dat de Amerikanen hebben laten zien dat ze serieus zijn met het verdedigen van Europa tegen de Russische dreiging door troepen naar Oost Europese landen te sturen.

Tillerson bleef echter bij zijn eis en de Amerikanen verwachten plannen van de individuele landen over hoe zij hun achterstand in betalingen aan de NAVO gaan inhalen voor 25 mei aanstaande, omdat dan de volgende vergadering plaatsvindt, eentje waarbij ook Donald Trump aanwezig zal zijn.

Op dit moment neemt Amerika ongeveer 70 procent van alle uitgaven die nodig zijn of beter gezegd wat men denkt dat nodig is voor de verdediging van Europa, voor haar rekening. Er zijn maar vier landen die wel aan de eis voldoen van de twee procent van BBP bijdrage en dat zijn Estland, Griekenland, Polen en Engeland.

Nederland zit met 1,17 procent in de middenmoot en België bungelt ergens onderaan met nog geen procent: 0,85 procent.

Tillerson maakte verder duidelijk dat Amerika vindt dat de NAVO onmisbaar is in de strijd tegen de Russische “agressie in Oekraïne” en dat de sancties van kracht zouden blijven zolang Rusland de Krim niet teruggeeft.

Aangezien dit nooit zal zijn, omdat de bevolking van de Krim in een referendum heeft besloten dat ze bij Rusland willen horen, zullen de sancties in principe dan ook eeuwig van kracht blijven.

De Amerikaanse Minister van Defensie, Mad Dog Harris, deed het in Londen nog eens dunnetjes over door te zeggen dat Rusland internationale wetten heeft overtreden door wat er is gebeurd in Oekraïne en het “rotzooien” binnen de verkiezingen van mensen, dat soort dingen.

Moskou heeft inmiddels boos gereageerd door te zeggen dat ze volkomen verbijsterd zijn door de opmerkingen van Tillerson in Brussel. Dat ook hij zich bezighoudt met de aloude mantra van Russische agressie en de NAVO sterker te maken door te zorgen dat landen meer uitgeven aan defensie.

Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het optreden van Tillerson in Brussel een rituele anti Rusland dans.

Moskou geeft verder aan dat het door de acties van de NAVO die steeds meer troepen naar de oostgrens sturen wel gedwongen is om een confronterende houding richting NAVO aan te nemen.

Het lijkt alsof Rusland de moed opgeeft om ooit nog tot een constructief gesprek te komen omdat het ook ziet dat het allemaal niet uitmaakt wat ze zeggen; de demonisering van Rusland zal verder gaan en er zal uiteindelijk een militaire confrontatie volgen.

Het Russische Ministerie zegt dan ook letterlijk: “Wij hebben een legitieme vraag: Kunnen wij ooit nog een constructieve benadering verwachten voor wat betreft de verhouding NAVO/Rusland, zolang het bondgenootschap niets anders doet dan het koppig blijven vasthouden aan oude patronen en Amerika en haar bondgenoten geobsedeerd zijn met het opbouwen en nog steeds versterken van hun militaire aanwezigheid aan onze grenzen omdat Rusland in toom moet worden gehouden”.

De eindconclusie van het Russische Ministerie is dan ook dat ze, of ze willen of niet, worden meegesleurd in een relatie die logischerwijze alleen maar kan eindigen in een militaire confrontatie.

En dat is nu precies de bedoeling.

 

De Theorist

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information