De Theorist - No shit, Sharelog!

 

Nieuw internationaal probleem: Microplastics

Iets dat tot nu toe schromelijk door alles en iedereen is onderschat, is het gevaar van vervuiling van mens en planeet door zogenaamde microplastics.

Kleine deeltjes plastic die eerder al verschenen in flessenwater, maar nu ook in de darmen van mensen.

Een kleine twee maanden geleden schreven we het volgende alarmerende bericht over microplastics in flessenwater:

Ieder mens heeft water nodig om te drinken en in de maatschappij waarin wij vandaag de dag leven is goede kwaliteit drinkwater steeds schaarser.
We weten dat als we met vakantie gaan naar zuidelijke landen dat het vaak niet zo slim is om kraanwater te drinken en dus stappen we massaal over op drinkwater uit flessen. En bijna al die flessen zijn vandaag de dag gemaakt van plastic. Datzelfde plastic dat we overal tegenkomen, van kinderspeelgoed tot verpakkingsmaterialen en alles wat daar tussen zit.

Echter, met de plastic flessen voor drinkwater doet zich een ander probleem voor en dat is dat er zich zogenaamde microplastics in het water bevinden. Microplastics zijn minieme deeltjes plastic die klein genoeg zijn om door het menselijk spijsverteringskanaal opgenomen te worden.

Er is een onderzoek uitgevoerd aan de University of New York, waaruit bleek dat 93 procent van alle flessenwater dat door hen werd getest vervuild was met die microplastics.

In totaal werden 259 flessen van 11 verschillende leveranciers onderzocht, gekocht op 19 verschillende locaties in 9 verschillende landen. Dit onderzoek moet nog worden bevestigd door collega wetenschappers, het zogenaamde peer review, maar dan is er inderdaad wetenschappelijk bewijs dat we hier met een echt internationaal probleem te maken hebben.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is zo geschrokken van dit onderzoek, dat ze nu heel snel met een eigen onderzoek zijn begonnen naar de gevaren van het drinken van flessenwater.

Nu is er een nieuw onderzoek gepubliceerd en dit keer gaat het niet over flessenwater, maar over ontlasting van mensen uit 8 verschillende landen.

Het is slechts een klein onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers uit Oostenrijk, maar wel één met alarmerende resultaten.

Er werd onderzoek gedaan naar de ontlasting van 8 mensen uit 8 verschillende landen en bij ieder van van hen werden microplastics in de ontlasting aangetroffen.

De onderzochte mensen kwamen uit Japan, Rusland, Nederland, Groot Brittannië, Italië, Polen, Finland en Oostenrijk. Het feit dat ze allemaal uit verschillende landen kwamen en allen microplastics in hun ontlasting hadden, is zeer verontrustend.

Natuurlijk zullen er grotere onderzoeken moeten volgen, maar deze kleine versie geeft aan wat we kunnen verwachten.

Waar die microplastics vandaan komen is niet duidelijk, het zou heel goed kunnen dat het bijvoorbeeld van plastic verpakkingen komt zoals dit bij voedsel wordt gebruikt.

Geen van de onderzochte mensen was vegetariër en 6 van de 8 hadden vis gegeten afkomstig uit de oceaan.

De grootte van de aangetroffen microplastics varieerde van 50 tot 500 micrometer. De meest aangetroffen soorten plastic waren polypropylene en polyethylene terephtalate.

Gemiddeld werden per 10 gram ontlasting 20 deeltjes microplastic aangetroffen.

Wat de gevolgen hiervan zijn voor de menselijke gezondheid is op dit moment niet duidelijk, simpelweg omdat het om een relatief nieuw fenomeen gaat waar nog weinig onderzoek naar is gedaan.

Het is niet alleen de mens die wordt vervuild door microplastics, maar ook bijvoorbeeld de poolstreken.

De kleine deeltjes eindigen vaak in de zee of oceaan, waar ze door golven en ultraviolette stralen worden afgebroken tot nog kleinere deeltjes die vervolgens in de atmosfeer terechtkomen. Daarna eindigen ze vaak in wolken en kunnen via de Jetstreams over de aarde worden verspreid, waarna ze als onderdeel van neerslag zoals sneeuw weer op aarde terecht kunnen komen.

Er wordt dan ook her en der al gesproken over de plastic Apocalyps die de aarde heeft getroffen.

Wat je kunt doen om jezelf toch enigszins te beschermen, hebben we beschreven in het eerdere artikel over microplastics in flessenwater, dus hierbij een herhaling omdat dit steeds belangrijker wordt. Wat kun je doen om jezelf enigszins te beschermen tegen de microplastics?

Om te beginnen geen water meer drinken uit plastic flessen is uiteraard belangrijk. En als je niet anders kan zou je kunnen overwegen het flessenwater nog eens in een bidon met filter te gieten. Daarnaast is het zaak om al die lichaamsvreemde, vaak giftige stoffen uit je lichaam af te voeren.

Twee natuurlijke middelen om dat te doen zijn chlorella (maar dan wel schone topkwaliteit, anders span je het paard achter de wagen) en zeoliet.

We hebben natuurlijk niet alleen te maken met gevaren van drinkwater in plastic flessen. Zoals we deze week schreven nadat de drinkwaterzuiveringsbedrijven groot alarm sloegen:

Vandaag in het nieuws wederom allerle drinkwaterbedrijven die GROOT ALARM slaan omdat de kwaliteit van ons drinkwater in groot gevaar verkeert omdat het steeds moeilijker voor ze wordt om het schoon te krijgen. Dat is een veel belangrijker aandachtspunt dan CO2. En NOG meer belasting heffen op drinkwater zal ook niets aan de kwalitet ervan veranderen, ook dat bewijst de praktijk. Koop een waterfilter voor op je kraan!

Bron: Niburu

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information