De Theorist - No shit, Sharelog!

 

Lieve Greta

Lieve Greta,

als erkenning voor je inzet en je kracht die je investeert in het geloof in een veronderstelde alles vernietigende klimaatcrisis en als reactie op je recente – nauwelijks door jou geschreven – woedetoespraak voor de VN, wijs ik hier je beschuldigingen resoluut van de hand. Dit ook in naam van vele anderen die me verontwaardigd erover vertelden.
Een open brief van Kornelia Kirchweger aan Greta Thunberg

…stal mijn jeugd

Met tranen in je ogen beschuldig je “ons” beslist van het stelen van je dromen, je kindertijd, je zou hier niet eens moeten staan, maar op school zijn. Je laat “ons” hier niet mee wegkomen en houdt “ons” in de gaten. Wow! Je opruiende woorden komen voort uit een grenzeloze onwetendheid. Want is het niet juist jouw generatie die deze wegwerpmaatschappij in leven houdt? Jij en je tijdgenoten leven in een ongekende materiële overvloed, die je als vanzelfsprekend beschouwt en van je ouders eist.

Wij hadden niets om weg te gooien

Ik behoor tot de generatie die in de jaren ’60 is opgegroeid. Lieve Greta, in die tijd leefden we klimaatvriendelijker dan jij en je onwetende kind-aanhangers zich zelfs kunnen voorstellen. We droegen de kleren van onze oudere broers en zussen op, kapotte maillots en sokken werden gestopt, kleren werden niet weggegooid – alles wat bruikbaar was, zoals knopen of ritsen, werd verwijderd. De rest werd gebruikt als poetslappen of herstellappen. Onze weg naar school duurde een uur of meer. Er was geen schoolbus en onze ouders brachten ons niet met de auto naar school. De schoolboeken werden doorgegeven van klas naar klas.

…vies maar gezond

Onze fietsen hadden maar één versnelling en daar waren we trots op. We deden de boodschappen te voet – met een boodschappennetje. Het inpakpapier werd zorgvuldig geopend en hergebruikt. We hebben niet elke dag gebaad of gedoucht en niet elk huishouden had een wasmachine of zelfs een auto. We hadden geen elektronische spelletjes en geen smartphones. We brachten onze jeugd door op weilanden en in bossen, niet op WhatsApp of Instagram. We waren vies maar gezond en hadden geen last van overgewicht, allergieën of depressie.

We hadden vrienden zonder Facebook

De jeugd is geen rolmodel
Hoe hypocriet jullie protesten zijn! Kinderen van jouw leeftijd veroorzaken meer CO2 dan welke andere generatie jongeren dan ook. Jullie kasten zitten vol met kleren die door kindslaven in Azië genaaid zijn. Jullie coole smartphones en tablets eindigen in arme landen regelmatig als afval. Alles wat je in overvloed en vraag hebt, wordt geproduceerd met CO2-uitstoot en meestal geïmporteerd. Daarom bent jij in het bijzonder geen rolmodel voor een klimaatvriendelijke samenleving.

Daarom, lieve Greta, neem je tijdgenoten liever mee in je aanklacht en draag je woede aan hen op. Hij is volledig misplaatst bij ons.
 

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information