De Theorist - No shit, Sharelog!

 

Europa lanceert systeem om Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen

Eén van de machtigste wapens die Amerika heeft in het doorvoeren van sancties tegen andere landen is het SWIFT betalingssysteem. 

Maar nu is er Instex, een alternatief systeem dat buiten de Amerikaanse dollar omgaat en de VS woedend zal maken.


De opdracht van Donald Trump is heel eenvoudig en dat werkt ook het beste voor een rechttoe rechtaan figuur als Trump: creëer zoveel mogelijk chaos in de wereld en werk de ondergang van Amerika in de hand.

Want dat is wat er uiteindelijk zal gebeuren door de acties van deze president. Het ontketenen van handelsoorlogen heeft nog nooit gewerkt in de geschiedenis van de mensheid en vroeg of laat ontaarden deze handelsoorlogen meestal in echte oorlogen. 

Daarnaast is Amerika een complete vazalstaat van Israël geworden en dit heeft tot gevolg dat het land op een gegeven moment zelf waarschijnlijk niet meer weet tegen wie ze welke sancties hebben ingesteld. 

Toen Trump het nucleaire akkoord met Iran vaarwel zei, is men in Europa in de achtergrond gaan werken aan een alternatief systeem om handel te kunnen blijven voeren met Iran, omdat de meeste Europese landen dat akkoord gewoon in stand wilden laten. 

Het probleem was altijd het door Amerika gecontroleerde SWIFT betalingssysteem, waar Iran uiteraard van uitgesloten is. 

Ongeveer tijdens de G-20 top in Osaka, toen Maxima met seriemoordenaar MBS zat te keuvelen, werd bekend dat er nu een alternatief SWIFT systeem operationeel is onder de naam Instex. Hiermee kunnen Europese bedrijven gewoon handel blijven voeren met Iran en zo Amerikaanse sancties omzeilen. 

Dit systeem wordt ondersteund door landen zoals Groot Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Andere Europese landen kunnen zich hierbij aansluiten als ze dat willen. Instex is het resultaat van het besluit van Europa om een manier te ontwikkelen om SWIFT te kunnen omzeilen. 

Aangezien dit volledig buiten Amerikaanse controle ligt, kunnen bedrijven gewoon zakendoen met Iran en hoeven ze niet te vrezen voor Amerikaanse strafmaatregelen (althans theoretisch). Iran ziet dit als een soort laatste kans van Europa om zich aan de gemaakte afspraken te houden, voordat Iran ze zelf allemaal aan haar laars lapt en verder gaat met het verrijken van Uranium. 

Volgens ingewijden zal de lancering van Instex president Trump helemaal door het lint sturen. Trump is al pisnijdig op “zijn Europese partners” vanwege de lage bijdragen aan de NAVO en de “oneerlijke handelspraktijken” en nu dit erbij komt, zullen de rapen helemaal gaar zijn, vooral omdat Tel Aviv dit niet leuk zal vinden. 

Eerder heeft Trump al gedreigd met straffen tegen het nieuwe Instex, zoals bijvoorbeeld uitsluiting van het Amerikaanse financiële systeem. In mei heeft het Amerikaanse Ministerie van Financiën al een dreigbrief gestuurd richting Per Fischer, de voorzitter van Instex, waarin onder andere de volgende tekst stond: 

"Engaging in activities that run afoul of U.S. sanctions can result in severe consequences, including a loss of access to the U.S. financial system." 

Een ander kenmerk van Instex is dat het geen gebruikmaakt van Amerikaanse dollars. En zoals men het verwoord bij Zerohedge: De lancering van Instex is het eerste schot voor de boeg om de status van de dollar als reservevaluta van de wereld aan te tasten. En het gebeurt dit keer niet door vijanden van Amerika, maar door haar “bondgenoten”. 

De grote vraag is nu of de Europese landen het lef zullen hebben om dit door te zetten of dat ze alsnog zullen buigen voor de Amerikaanse druk. Zet Europa door, dan zal de handelsoorlog met Amerika heel snel veel heftiger worden. 

Het zal dan ook geen toeval zijn dat er nu een bericht verschijnt dat Amerika nog eens 4 miljard dollar aan goederen aan de lijst heeft toegevoegd die het al had en waarop het hogere importtarieven wil hanteren. 

Ongeveer drie maanden geleden had Amerika gedreigd om voor 21 miljard dollar aan Europese goederen zwaarder te belasten met verhoogde importtarieven, dit omdat Europa Airbus oneerlijk zou subsidiëren. 

Als antwoord daar op kwam Europa met een lijst ter waarde van 12 miljard aan Amerikaanse goederen die bij import in Europa zwaarder belast zullen worden.

En nu heeft Amerika nogmaals 4 miljard dollar aan die lijst toegevoegd. 

Voorlopig blijft het allemaal bij dreigen, maar wanneer Instex echt operationeel zal worden en Amerikaanse (Israëlische) sancties tegen Iran zullen worden ontweken, dan kan deze handelsoorlog wel eens heel snel escaleren.

 

Bron: Niburu

We use our own or third party cookies to improve your web browsing experience. If you continue to browse we consider that you accept their use.  Accept  More information